SilverMagpies blogg

Att skriva – och sen?

Jag tycker väldigt mycket om böcker. Det vet alla som känner mig. Jag tycker om att både läsa och skriva.

Förra helgen blev jag klar med en bok (ca 153 590 ord). Under min ledighet i slutet av augusti blev jag klar med en kortare berättelse (ca 36 595 ord). Innan dess var det dock 2014 jag skrev en hel bok (ca 123 786 ord). Efter 2014 var det en hel del depression, terapi, utredningar och sedan började jag plugga igen när jag mådde bra nog. Boken jag i helgen blev blev klar med har jag skrivit sporadiskt på under de två åren jag pluggade, men första utkastet (crap och skitdåligt) skrev jag redan på högstadiet!

Jag tycker som sagt mycket om att skriva. Det är terapi för mig, inget som stressas fram. Jag kan skriva på en och samma berättelse hur länge som helst, lätt 10-15 år. Jag växer, förändras och får nya erfarenheter och då råkar mina karaktärer ut för detsamma.

Nu får den vara klar (för denna gång)! 700 sidor exakt fick jag den till 😉

Jag vill absolut vara en författare. Jag har bara ett problem – jag är inte så intresserad av runt-i-kring-arbetet. Manusen samlas på hög här och några av dem är faktiskt riktigt bra, tycker jag själv, men det finns en stor risk att de aldrig kommer lämna det här hemmet. När jag är klar med en bok, går jag in i nästa projekt, nästa bok. Håller jag på med en berättelse, finns inte de andra. Jag kan byta under pågående arbete men då blir det att jag hänger mig helt åt det istället. Ibland några månader, ibland flera år, för att sedan gå tillbaka till det gamla och då snöar jag in mig på det igen.

Att skicka in manus till förlag har jag gjort, men det är många år sedan nu. Dels har depressioner, utredningar och terapi och sedan skolan tagit all energi. Böckerna har hjälpt mig, men att kontakta förlag eller ens tänka på att sätta igång med arbetet att få något utgivet har jag inte alls orkat med. Och dels hör jag skräckhistorier om att åka ut bland folk och göra reklam för boken (bokturnéer och intervjuer kort och gott) och hela det köret har bromsat upp. Jag har i botten social fobi och vill inte alls göra sådana saker. I en perfekt värld skulle det se ut så här: 1) jag skriver en bok, 2) den trycks och ges ut och 3) jag börjar skriva på nästa bok. Den första får klara sig bäst den vill, typ.

Jag gillar småpillet förstås. Låta någon annan läsa, komma med synpunkter, peka på stavfel och knasiga meningar, någon som säger vad hon/han tycker. Jag har som sagt svårt att släppa mina berättelser, det finns alltid något att förbättra. Den delen med själva processen att få en bok utgiven skulle jag förmodligen bara tycka är roligt. Då får jag gotta ner mig igen, lägga till eller ta bort kapitel här och där, det gör jag hela tiden! Men det där sociala… Att synas, göra reklam, marknadsföra… Varför bloggar jag ens?! Jag har ingen aning, på ett sätt känns bloggandet inte som något officiellt. Inte många läser min blogg eller kommenterar, för jag försöker inte göra reklam för den. Ett eller annat inlägg kanske länkas på Facebook i ett försök att bli mer framåt, men där syns det bara för vänner då jag låser det mesta av mitt innehåll där. Känns mest som att jag är i min egen lilla värld när jag bloggar, i mina egna tankar, och att den inte blir läst av någon där ute i verkligheten.

För några år sedan försökte jag vara mer framåt. Var med i skrivklubbar på nätet, hade en särskild blogg som handlade enbart om skrivande, hade Twitter, såna saker. Men jag blev bara att må dåligt av allt det. Det kändes som en tävling. Jag satt mer ute på internet än jag faktiskt skrev på mina berättelser! Så jag lade ner det hela.

Nu vet jag inte riktigt vad jag håller på med eller vad jag vill. Jag fortsätter skriva såklart, en dag kanske det blir nåt, eller så blir det ingenting. Manusen ligger här hur som helst, de går ingenstans. Och fler lär det bli!

1 reaktion på “Att skriva – och sen?

  1. Fortsätt skriva det är bra för dig . En vacker dag kanske du publicerar eller inte .Huvudsaken är att du mår bra o inte stressar fram något .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

femton − 14 =