SilverMagpies blogg

Day 06 – A book that makes you sad

Sjätte dagen – en bok som gör mig ledsen.

Känslig som jag är blir jag ledsen vid något tillfälle i nästan alla böcker jag läser, men jag väljer inte självmant sorgesamma böcker. Böcker är för mig ett sätt att fly från verkligheten några timmar, och även om jag uppskattar att de är något så när verklighetstrogna (för att verka trovärdiga) vill jag inte läsa om tragik, vill jag må dåligt läser jag nyheterna!

Men det finns en särskild berättelse som jag första gången kom i kontakt med som barn, det i en tecknad film. Denna har jag sedan sett som otecknad film ett flertal gånger och slutligen kom jag mig för att läsa denna sorgesamma, vackra och på något sätt ändå hoppfulla bok.

Jag tänker på Black Beauty av Anna Sewell som publicerades år 1877. Detta är inte en barnbok, utan Anna Sewell skrev den som protest mot den hårda behandlingen av hästar (droskhästar i synnerhet) och den har bidragit till många goda förändringar inom hästhållningen, exempelvis att stuptygel i England förbjöds. Boken är skriven ur den vackra hästen Black Beautys perspektiv, och läsaren får följa hans liv från ett sorglöst föl till hårt arbetande droskhäst som får uppleva många svåra motgångar och lite kärlek. Hans tro på att det finns kärleksfulla människor som kan ge honom ett bättre liv är det som håller honom uppe.

Läsaren blir upplyst om många grymma handlingar gentemot hästar, men också andra djur som hundar talas det om, som människan på den tiden fann naturligt och sällan eller aldrig reflekterade över. Jag gråter många bittra tårar när jag läser den här boken, men den har verkligen lyckats med att öppna ögonen på folk och är än idag en klassiker som jag tycker att alla som arbetar med eller dagligen har djur i närheten av sig, borde läsa.

1 reaktion på “Day 06 – A book that makes you sad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fjorton − fjorton =