SilverMagpies blogg

Day 08 – Most overrated book

Åttonde dagen – den mest överskattade boken.

Enligt mig är det Eragon av Christopher Paolini. Bland fantasyälskare blev den en ganska stor hit som senare också blev film, medan jag blev fullkomligt uttråkad av boken och senare även besviken på filmen som plockade bort så mycket av handlingen.

Det handlar om en fattig bondpojke (Eragon) som hittar en vacker blå sten i skogen som han bestämmer sig för att sälja så att familjen kan få mat. Men stenen visar sig vara ett ägg som kläcks och ut kommer en drake. Han håller draken hemlig och ger henne namnet Saphira. De talar med varandra med tankekraft och blir vänner. Men någon vill givetvis hitta den här draken och snart visar sig en massa fulingar som ställer till det för Eragon och Saphira och de måste ge sig ut i världen på äventyr.

Jag blev lockad av att läsa den här för att den handlade om drakar som var goda (vilket inte är ett helt vanligt fenomen, tyvärr), men jag kom ganska snart fram till att jag hade läst liknande böcker många gånger tidigare. En yngling som ska ut på äventyr och växa som man, en gammal man som lär honom sina hemligheter och sen dör för att ynglingen ska utvecklas ytterligare. Påminner alltså lite om The Sword of Truth (Terry Goodkind) och Star Wars (George Lucas), fast med drakar. Jag läste första halvan av boken noggrant, sedan skummade jag mig igenom andra halvan för att se om det skulle dyka upp några överraskningar (det gjorde det inte) och för att jag ville veta hur det skulle sluta (vilket det inte gjorde) och sen fick jag reda på att det fanns två böcker till (som jag inte har läst och förmodligen inte kommer göra heller).

Men för all del, alla har olika smak så låt inte mig skrämmas. 😉

1 reaktion på “Day 08 – Most overrated book

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

11 − 5 =