SilverMagpies blogg

Day 13 – Your favorite writer

Trettonde dagen – min favoritförfattare.

Jag har väl egentligen ingen absolut favoritförfattare eftersom jag sällan tänker på vem som skrivit de böcker jag läser (tills jag ska skriva recensionerna, vill säga). Det är samma som med musik för mig: jag kan avsky en artists alla sånger utom kanske en! Det betyder alltså inte att jag gillar artisten om jag lyssnar på en särskild låt, utan det är just den låten jag gillar!

Sedan finns det givetvis författare som jag föredrar framför andra och en av dessa uppskattade författare är J. R. R. Tolkien (inte alls förutsägbart ni som vet att jag älskar fantasy 😉)!

John Ronald Reuel Tolkien föddes 3 januari 1892 och dog 2 september 1973. Mest känd är han för mästerverket Sagan om Ringen som det har blivit både tecknad och otecknad film av. Tolkien var verksam som signalofficer i den brittiska armén under första världskriget, men hade innan dess studerat engelska språk och litteratur vid universitetet i Oxford. Han inriktade sig på filologi. Drabbad av fläcktyfus under kriget blev han hemskickad, och påbörjade då Silmarillion, som dock inte blev publicerad förrän efter hans död. Tolkien blev professor i anglosaxiska 1925, började skriva på Bilbo – en hobbits äventyr och blev upptäckt. Därefter skrev han Sagan om Ringen (som är en uppföljare på Bilbo) som blev väldigt populär redan då.

Efter Tolkiens död är det hans son Christopher som har sett till att publicera återstoden av hans texter om Ringens värld. De är inte alltid helt fullbordade, eftersom det krävdes av Christopher att tyda sin pappas handstil och sortera alla hans omfattande anteckningar.

Jag började läsa Tolkiens böcker som tonåring och han är en av få författare där jag medvetet försökt spåra rätt på flera av hans böcker. Sagan om Ringen-trilogin har jag läst två gånger, men jag personligen uppskattade några av hans andra verk mer, men det blir det ju tal om i morgondagens utmaning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

13 − elva =