SilverMagpies blogg

Day 14 – Favorite book of your favorite writer

Fjortonde dagen – min favoritbok av min favoritförfattare.

Jag är inte säker, men jag tror faktiskt att jag läste Silmarillion före Sagan om Ringen. Och det är också den jag tycker bäst om av de böcker jag hittills läst av J. R. R. Tolkien. Kanske för att jag alltid gillat mytologi och skapelseberättelser och dessutom alltid känt en viss tillfredsställelse att få reda på hur alltsammans börjar, både i böcker, filmer och verkliga livet. Detta verk behandlar just dessa ämnen. Tolkien skrev på Silmarillion hela sitt liv, det blev många anteckningar med motsägande händelser som han försökte få rätsida på. Tyvärr dog han innan han hann slutföra sitt livsverk, men hans son Christopher beslöt att sortera alla anteckningar och skriva ihop en sammanhängande berättelse. Silmarillion gavs ut 1977 – fyra år efter Tolkiens död.

Så vad handlar boken om? Bokens titel, Silmarillion, syftar på de tre vackra, lysande ädelstenarna som kom att kallas silmariller. Bokens handling kretsar på ett eller annat sätt kring dessa ädelstenar. I korthet berättar Silmarillion om hur världens skapades, om Midgårds första ålder, hur alver och människor kom till och först därefter skapas de vackra silmarillerna av Fëanor, en noldoralv, men dessa stjäls av valan Melkor och sedan är kriget i full gång. Det börjar med ljus och hopp men snart råder mörker och hopplöshet.

Det är inte en lätt bok att läsa, det händer mycket och boken är fylld av detaljer. Många namn och termer kan vara svåra att hålla isär, men det finns en ordlista i slutet. 🙂 Och den är också helt underbart spännande, hemsk, äventyrlig och helt fantastisk!

1 reaktion på “Day 14 – Favorite book of your favorite writer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

7 + tolv =