SilverMagpies blogg

Disneyklassiker: Golden (1937-1942)

Se mitt inledande inlägg här.

  • Snövit (Snow White and the Seven Dwarfs) ✅
  • Pinocchio (Pinocchio) ✅
  • Fantasia (Fantasia) ✅
  • Dumbo (Dumbo)
  • Bambi (Bambi) ✅

Snövit är Disneys första tecknade långfilm och det är onekligen något speciellt med den. Jag vill inte säga att det är en favoritfilm, men jag tycker den är bra. Jag älskar dvärgarna och alla djuren. Sångnumret har jag kanske sett mig mätt på under Kalle Anka på julafton, men det är fortfarande den roligaste sången i filmen.

Pinocchio var jag inte så förtjust i som barn, vet inte riktigt varför. Förutom att jag blir lite tårögd när han ligger på stranden och verkar ha dött, väckte den inte så starka känslor hos mig. Min son tyckte däremot om den när han var liten.

Fantasia såg jag aldrig som barn. Det var först som vuxen jag såg den. Jag tycker om några av kortfilmerna i den, gillar hur de flätar samman musik med fantasirika animeringar, men det är inte något jag sätter mig och tittar på rakt av. Den kan mer stå på i bakgrunden någon gång ibland medan jag gör något annat.

Dumbo har jag aldrig tyckt om. Jag har sett den flera gånger på TV och kanske hade vi den på videoband när jag var liten, men jag har fortfarande inte köpt den på dvd. Den har legat långt ner på prioriteringslistan när jag varit i samlartagen. Tycker helt enkelt att den är tråkig och jag gillar inte djur kombinerat med cirkus. Blev dessutom så arg på människorna som låste in Dumbos mamma, att jag inte klarade av att se det.

Bambi är min favoritfilm från den här eran. Jag tycker det är fantastiskt vackert tecknat, både mörk och sorglig men samtidigt fint och skojigt. Intressant att se naturens växlingar och hur cirkeln går runt från födsel till död.

1 reaktion på “Disneyklassiker: Golden (1937-1942)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

sexton + fyra =