SilverMagpies blogg

Disneyklassiker: The Revival (2008-nutid)

Se mitt inledande inlägg här.

 • Bolt (Bolt) ✅
 • Prinsessan och grodan (The Princess and the Frog) ✅
 • Trassel (Tangled) ✅
 • Nalle Puhs film – nya äventyr i Sjumilaskogen (Winnie the Pooh)
 • Röjar-Ralf (Wreck-it Ralph) ✅
 • Frost (Frozen) ✅
 • Big Hero 6 (Big Hero 6) ✅
 • Zootropolis (Zootopia) ✅
 • Vaiana (Moana) ✅
 • Röjar-Ralf kraschar internet (Ralph Breaks the Internet) ✅
 • Frost 2 (Frozen 2) ✅

Den här eran tog lite tid för mig att hänga med i. Jag fick ju barn 2008 (skulle fylla 22 år) och då var det mest barnkanalen och diverse kortfilmer som gällde ett tag framöver (knäppte jag på en Disneyfilm var det mest från de tidigare erorna jag ville visa min son). Trassel såg jag när den kom på dvd men nästan alla andra filmer här har jag sett i efterhand (alltså inte i samband med att de kom på bio eller släpptes på dvd utan senare). Vid det här laget har jag sett alla, utom Nalle Puh – förmodligen för att den i Sverige inte lanserades som en av Disneyklassikerna av någon anledning, så jag har missat den. Det blir alltså med vuxna ögon jag ser på den här erans filmer 😊

Bolt är en helt okej film. Fint gjord, kul och lite spännande. Min son tyckte väldigt mycket om den förut, särskilt Bolts super-bark!

Prinsessan och grodan är fint tecknad, jag gillar att de gick tillbaka till 2D. Men alldeles för många sångnummer för min smak och jag personligen är inte förtjust i den typen av musik. Gillade Tianas jordnära personlighet, men i övrigt är det här inte en favoritfilm.

Trassel älskar jag (bättre än Frost)! En av de bättre filmerna i den här eran, även om det finns några saker jag reagerar på som väldigt ologiska, som att skurken talar om när hennes kidnappade barn fyller år och att ingen i hela stan reagerar på att en blond, grönögd flicka vandrar omkring bland dem trots avsaknaden av andra grönögda blondiner i sagda stad. Men det är något med den här filmen som får mig att vilja blunda för dessa detaljer. Jag gillar Rapunzels härliga attityd, att hon springer runt barfota hela tiden och lyckas bli vän med de flesta. Flynn (Eugene) är absolut den bästa Disneyprinsen och jag älskar hela det här äventyret de är med om tillsammans. Musiken och sångnumren är helt underbara – särskilt Nu när jag ser dig (I see the light) och mor Gothels Mamma vet bäst (Mother knows best).

Nalle Puhs film – nya äventyr i Sjumilaskogen har jag inte sett… Jag har sett andra Nalle Puh-filmer och serien som gick på Disneytimmen när jag var liten, för jag gillar Nalle Puh. Ändå har jag lyckats missa den här. Nr 51 ska det vara, förutom i Sverige då den inte finns med på listan och Röjar-Ralf istället har nummer 51.

Röjar-Ralf en favorit. En film där jag kan skratta åt det roliga, gråter alltid på slutet och blir nostalgisk när jag får syn på Sonic. Tycker det är en toppenfilm!

Frost är något överskattad. Den populära sången Let it go fastnar lätt i huvudet, men det är för många musiknummer och trollsången är hemsk. Vacker att se på, men inte mycket innehåll. Än idag undrar jag vad det var för karta som trillade ur en bok i början av filmen och vad den kan betyda? Nej, den här filmen funkar inte riktigt för mig. Jag gillar Anna och den vackra snön och naturen.

Big Hero 6 är en helt underbar film! Den hör till favoriterna – bra story, kul och lite sorglig. Älskar den japanska influensen (klingar väl med mitt anime-intresse) och röstskådisarna har gjort ett underbart jobb med att förmedla känslor. Skulle verkligen behövas en Baymax inom vården!

Zootropolis är helt okej. Har inget att anmärka på mer än att jag undrar vad de köttätande djuren äter för något när de alla lever tillsammans. Jag är själv vegetarian och skulle inte ha något emot en värld där alla är vänner och inte äter upp varandra (men balansen i naturen fungerar inte på det sätter, och många köttätare, som mina egna katter till exempel, måste få i sig ett särskilt ämne som bara finns i kött för att kunna leva. Ja, det blev en liten sidfot som ni kan ignorera om ni vill). Hur som helst, tycker det är en kul film, älskar hur de tänkt till med den stora staden med alla sina inre klimat-världar för att passa olika varelser på Jorden. Tycker om Judys positiva och envisa personlighet och trickstern Nick (mycket för att han är en räv och påminner om Robin Hood som jag älskade som barn).

Moana tycker jag riktigt bra om. Det tog faktiskt ganska lång tid innan jag såg den, för de olika trailers jag såg lockade mig inte alls och när folk beskrev filmen för mig tyckte jag bara det hela lät konstigt/löjligt. Men när jag väl satte mig ner och såg filmen blev jag helt såld. För det första är animeringen helt fantastiskt, för det andra bra story och spännande karaktärer. Människorna har mer normala kroppsproportioner än de brukar ha i tecknade filmer (ja, med undantag för Maui kanske) och så är ju också det här en film som saknar det romantiska elementet, vilket jag gillar. Känns som att det här är favorit nr 1 från den här eran i mitt tycke!

Röjar-Ralf kraschar internet som är uppföljaren till Röjar-Ralf tycker jag är bra, även om den inte slår första filmen. Under 90-talet var uppföljare (direkt till dvd) sällan bra eller genomtänkta överhuvudtaget, men numera tycker jag de anstränger sig mer att få det rätt. Gillade inslaget med alla Disney-prinsessorna 😊

Frost 2 är enligt internet Disneyklassiker nr 58 (har knepigt nog även sett den som nr 57 men vet inte hur väl det stämmer). Jag har den själv på dvd och det finns inget nummer alls, så jag är osäker på om den ens ska vara med här. Men slutligen bestämde jag mig ändå för att ta med den, då jag inkluderat tidigare filmer som inte lanserats som Disneyklassiker i Sverige. I mitt tycke slår tvåan den första Frost-filmen med råge! Här finns det äntligen lite innehåll och inte bara vackert och storslaget på ytan. Känns lite grann som att första filmen fick lite upprättelse här och jag uppskattade att få veta mer om föräldrarnas bakgrund och liv (särskilt med tanke på att de verkade vara idioter i den första filmen). Jag är fortfarande inte helt övertygad om deras livsval, eller om filmerna i sin helhet, och föredrar H. C. Andersens Snödrottningen.

1 reaktion på “Disneyklassiker: The Revival (2008-nutid)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × ett =