SilverMagpies blogg

Ett kattvänligt hem!

Jag lever i ett kattvänligt hem. Jag älskar hundar och i princip alla djur som finns, men när jag gick till biblioteket här om dagen med tanken att låna hundböcker och istället kom hem med en hög kattböcker, kom jag fram till att jag först och främst är en kattmänniska.

När jag möblerar mitt hem har jag alltid katten som utgångspunkt. Ibland har jag fått möblera om för att jag upptäckt att ”oj, då, jag måste ju själv kunna ta mig fram!”.

Jag bor på femte våningen och Kitty är således en innekatt. Vi har balkong, så det blir ett extra rum på sommaren. Just nu är hon lite putt på mig för att jag har ställt tomatplantor i hennes fönster, men det får hon leva med, för de ska ändå ut på balkongen om några veckor. Jag har en stor gren som jag tänkte hon kunde öva balansen på, som jag vill montera nånstans på balkongen, bara jag kommer på hur…

I vardagsrummet har jag en bokhylla som rumsavdelare, och den har hon sitt klösträd bredvid, så blir det lite extra klättring. Av gamla flyttkartonger har jag gjort en slags ”borg” åt henne, med olika sovutrymmen och så att hon kan komma upp på en annan bokhylla (jag tycker om böcker så bokhyllor har jag några stycken av). Där vill jag också spika fast en planka, från den ena bokhyllan till den andra, så att hon kan balansera fram och tillbaka där, får se när jag får det gjort … Hon har även lite andra sovplatser utplacerade i detta rum, alla utformade så att de liknar grottor och alla hemmagjorda och/eller kombinerade med redan existerande möbler.

I köket har jag också gjort plats åt henne. På en hylla där jag förut hade torrvaror, står nu hennes kattgräs, och eftersom hon är lite till åren (jaja, bara nio år, men hon är lite sämre på att hoppa redan) har jag sett till att det är relativt lätt för henne att komma upp dit.

Jag har inte mat framme i en matskål hela dagen, så hon bara kan gå dit och äta. Nej, istället placerar jag ut små högar av torrfoder här och var i lägenheten så att hon får söka rätt på maten själv! Vatten står givetvis alltid framme, i köket, och jag väntar dessutom hem en billig innefontän snart också, som jag tänkt sätta i vardagsrummet. Det är både kul för katten att titta på, och så kan hon dricka ur den. Katter vill helst ha vatten på olika ställen i hemmet, och de gillar rinnande vatten (det är därför de försöker dricka ur akvariet och en och annan katt dricker ur kranen också, men inte min lilla Kitty). När jag och min son äter frukost och middag får hon blöt mat, alltså burkmat, så hon äter samtidigt som vi.

Kattlådan står på ett lugnt ställe i hallen, lite bakom byrån. Hon vill inte ha tak över sig och i badrummet kissade hon bara på golvet, så den dörren stänger jag nattetid. Hon är kräsen med sanden, jag måste köpa samma sort varje gång; den fina sanden som bildar klumpar, annars går hon utanför lådan.

Leksaker är saker som dinglar, och nu har jag också beställt några leksaker med kattmynta i, de borde hon gilla. Jag har läst att det ska vara bra att lite då och då strö ut torkad kattmynta på en plats på golvet, då får de ett lyckorus som man allt kan unna dem, så det vill jag testa! Hon har också en boll som jag fyller på med torrfoder varje kväll, så hon har att roa sig med när jag sover (fast oftast ligger hon i sängen bredvid mig om nätterna).

Ja, inte kan det vara helt fel? Tycker hon verkar ha det rätt bra för att vara innekatt – och dessutom blir hon inte överkörd eller sparkad på eller förgiftad av konstiga människor!

När jag skaffat nya batterier till kameran, tänkte jag ta lite kort på Kittys grejer 🙂.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

14 − 12 =