SilverMagpies blogg

Månadens bok – februari 2019

Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker. Fick jag i julklapp och läste ut den under februari 🙂. Det tog lite tid för mig att riktigt komma in i den så jag lade undan den i några veckor, sedan fick jag plötsligt läslust och läste ut återstoden av boken på ett par dagar!

I korthet handlar berättelsen om Julia som fyra år efter sin pappas försvinnande hittar ett gammalt kärleksbrev som hennes pappa skrivit till en kvinna i Burma. Julia reser dit för att leta efter den mystiska kvinnan och träffar i byns tehus en man som berättar en historia om en blind pojke och en flicka med missbildade fötter, vars kärlek kunde övervinna allt.

Som sagt tog det lite tid för mig att komma in i berättelsen, men när väl historien om den blinde pojken och flickan med fötterna tog fart kunde jag istället knappt lägga boken ifrån mig. Berättelsen gav mig hopp och en känsla av lugn, då det som hände för folket i Burma tycktes så självklart. De hetsade sällan upp sig över saker och i början kunde det irritera mig för det kändes som att de inte brydde sig så mycket. Efterhand började jag på att förstå tänket, att det inte var att de inte brydde sig utan det handlade mer om acceptans.

Kärlekshistorien var inte förbjuden utan uppmuntrades till och med och det var oförutsedda händelser (och en affärsinriktad farbror) som drev de tu isär och tvingade dem att leva åtskilt i olika länder. Men kärleken dog aldrig, tid och avstånd hade ingen som helst betydelse. Det var det som var annorlunda med den här berättelsen; inga intriger, lögner och svek som är så vanligt i böcker, filmer och serier idag. Det var Julia, född i västvärlden, som tänkte i dessa banor och inte riktigt kunde förstå. Det säger en del om samhället vi lever i. Folket i Burma levde sina liv efter spådomar och kunde låta dessa styra för mycket. I västvärlden styrs vi istället av tid, stress och andra människors krav – ingetdera är särskilt bra. Det är fortfarande någon/något som styr oss, på gott eller ont. Då var det rätt trevligt att läsa en kärlekshistoria som inte var förbjuden i klassisk Julia och Romeo-stil. Det fanns ingen direkt ”skurk” i boken, mer än möjligen pojkens farbror som också lät sig styras och inte tänkte på andra.

En tänkatill-bok helt enkelt. Kulturkrockar. Vad är rätt och vad är fel? Är någon bättre än den andre? Ska vi gå efter vår egen magkänsla eller vad andra tycker och tänker? Samma problem finns oavsett vilken del av världen vi befinner oss i, de tar sig bara olika uttryck.

Titel: Konsten att höra hjärtslag (The art of hearing heartbeats)
Författare: Jan-Philipp Sendker
Förlag: Månpocket
ISBN: 9789175033952

1 reaktion på “Månadens bok – februari 2019

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

4 + 3 =