SilverMagpies blogg

Katthalsband

Idag tog jag en annan väg hem från jobbet på grund av byggarbete. Pratade med mamma i telefon och går plötsligt nästan på en grå skugga som springer bredvid min cykel och uppenbart försöker hejda mig. Inser att det är en katt. Ser nästan ut som min förra katt, Skrållan, fast mindre. Avslutar samtalet med mamma när jag ser att kattens halsband ser galet ut.

Katten har då lyckats få in ena benet under halsbandet, så det sitter åt och är troligen inte så bekvämt. Katten är jättetrygg, gosig och spinner, väldigt trevlig 🙂. Hjälper den med halsbandet, som satt väldigt löst, spände åt det och eftersom katten är väldigt social passar jag på att kolla vad den har för adress. En liten kattdam var det, som visserligen inte var jättelångt hemifrån men hon hade sprungit över en ganska vältrafikerad väg, så jag bar hem henne. Hon var jätteglad tills vi var nästan hemma, då började hon morra så jag släppte ner henne bland några buskar. Fortsatte ändå till adressen, där jag träffade vänliga människor som talade om att de var kattvakt då ägarna var bortresta. Berättade om halsbandet och att hon varit på fel sida vägen, och de blev väldigt glada att höra att jag hjälpt missen och de skulle hålla koll på halsbandet.

Jag är lite kluven till det där med halsband. Nu var det jättebra med ett halsband som talade om adressen, annars känns det väldigt osäkert att ringa polis eller djurhem och så visar det sig att katten bor bara runt hörnet. Men halsband som så kan vara väldigt farligt. De kan fastna i något och strypas eller fastna i sig själv som den här missen gjort, vilket skaver sönder skinnet om de inte får hjälp. Såren blir då inflammerade och katten dör en väldigt plågsam död.

Det finns halsband som är gjorda för att gå av när katten fastnar, det är sådana jag köpt till mina katter när jag haft dem ute. Men det går åt en väldig massa halsband! De lossnar nästan lite för lätt istället, jag tror nästan att mina missar listade ut hur de skulle få av sig dem, så jag slutade köpa. De är ju ändå öronmärkta, tänkte jag. Och såklart registrerade i Sverak så mitt namn dyker upp när man söker på deras nummer!

Som innekatter behöver de inte ha halsband. Men jag gillar att köpa ibland ändå, som de kan ha vid speciella tillfällen, som jul till exempel 🥰.

Hur som helst, tänker jag, är det bättre att bli av med halsband, än själva katten!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

4 × tre =