SilverMagpies blogg

Månadens bok – februari 2018

Några dagar in i mars nu, men det har varit mycket med skolan så därför blev detta inlägg uppskjutet. De böcker jag läste under februari var serien om Percy Jackson av Rick Riordan, böcker jag tyckte mycket om och därför får hela den serien stå som månadens bok! Här kommer de i ordningsföljd:

  1. Percy Jackson – Född till Hjälte
  2. Percy Jackson och Monsterhavet
  3. Percy Jackson och Titanens Förbannelse
  4. Percy Jackson och Kampen om Labyrinten
  5. Percy Jackson och Striden om Olympen

Handling i korthet:
Percy Jackson är en 12-årig pojke i första boken, han bor med sin snälla mamma och en äcklig styvpappa. Han har ADHD och dyslexi och får ofta byta skola för att det händer märkliga saker runt om honom hela tiden, oftast slutar det med att han får skulden. Äventyret tar sin början när guden Zeus blixt blir stulen och såklart får Percy Jackson skulden för det med – då får han reda på att han är en halvgud; barn till både en människa och en gud. Resten får ni ta reda på själva 😉.

Jag laddade ner serien som e-böcker översatta till svenska och även om jag inte var helt nöjd med översättningen, så fångades ändå humorn och äventyrskänslan vilket är en kombination jag gillar. En stor anledning till att jag läser ungdomsböcker (mest fantasy då) är att jag får skratta och uppleva spänning på samma gång. Percy Jackson-serien har även bra koll på den grekiska mytologin och det hela blev att kännas väldigt trovärdigt, som om grekiska gudar och monster skulle kunna vandra omkring mitt ibland oss på riktigt.

De här böckerna har blivit två filmer också. Jag såg filmerna för flera år sedan och har velat läsa böckerna sedan dess, men det har inte blivit av. Jag tyckte ganska bra om filmen, men efter att ha läst böckerna och inser att i stort sett ingenting stämmer så är filmerna inte alls så kul längre. Böckerna är fenomenala! Bara den grejen att Hades inte kopplas samman med Djävulen, som ofta är fallet, men i filmen är den stackaren genast i stort sett Djävulen igen (och vad gjorde hans fru där nere mitt i sommaren?!). Nej, filmerna känns faktiskt rätt så respektlösa mot både författaren och den grekiska mytologin, även om de kan vara kul att se på när hjärnan bara behöver roas lite grann och om man försöker låta bli att jämföra dem med böckerna.

Jag har tänkt köpa böckerna, men på engelska i så fall. Som sagt, översättningen var inte alltid den bästa, men jag har såklart inte något bra exempel att ge nu för jag antecknade inte under läsningen… Sedan är det också så att en hel del går förlorat i en översättning och så är det ju alltid, skämt och ordvitsar funkar inte alltid på andra språk. Men det vet vi redan.

Så, iväg och läs bra böcker nu allihop! 😀

Titel: Percy Jackson – Född till Hjälte (Percy Jackson and the Lightning Thief)
Författare: Rick Riordan
Förlag: Bonnier Carlsen
ISBN: 9789163881268

1 reaktion på “Månadens bok – februari 2018

  1. ja rätt ska va rätt iaf när det gäller fakta,tror jag läst litet i nån av dina böcker,eller var det inte Daniels ? intressanta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sex − ett =